Σμιθ Άνταμ

   ΑΡΧΙΚΗ

Σμιθ Άνταμ 1723 έως (-1723)

Η εργασία είναι η μοναδική πηγή ευημερίας ενός έθνους.

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Ο πλούτος

των εθνών


..Ο πολιτικός που θα προσπαθήσει να επιβάλει στους ιδιώτες με ποιον τρόπο πρέπει να εκμεταλλεύονται τα κεφάλαιά τους όχι μόνο αναμιγνύεται με κάτι που δεν είναι απαραίτητο, αλλά ιδιοποιείται μια εξουσία την οποία δεν θα την εμπιστευόταν κανείς ούτε σε ένα μόνο άτομο, αλλά ούτε σε ένα συμβούλιο ή μια σύγκλητο..

…Δυστυχώς όμως κάποιοι άνθρωποι που λένε ότι σκέπτονται, προωθούν το πνεύμα της οκνηρίας στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Καλλιεργείται έτσι ένα πνεύμα γενικής υποκρισίας και εξαπάτησης των άλλων ενώ μερικές φορές δε, άνομα ατομικά συμφέροντα κρύβονται κάτω από το μανδύα του δημοσίου συμφέροντος. Γι' αυτό, ποτέ μου δεν είδα τίποτε πιο καλά καμωμένο απ' όλους αυτούς που προσποιούνται ότι εργάζονται για το δημόσιο καλό...
O Άνταμ Σμιθ ήταν Σκωτσέζος οικονομολόγος και φιλόσοφος. Θεωρείται ο ιδρυτής της επιστήμης της πολιτικής οικονομίας και ο κυριότερος θεωρητικός-θεμελιωτής του οικονομικού φιλελευθερισμού. Γεννήθηκε στο Kirkcaldy της Σκοτίας το 1723, ο πατέρα του ήταν δικηγόρος ο οποίος πέθανε δύο μήνες μετά την γέννησή του γιου του. Ο Άνταμ στα 14 του έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, πήρε πτυχίο στην ηθική φιλοσοφία και το 1740 συνέχισε σπουδές στην Οξφόρδη. Το 1748 έδωσε σειρά διαλέξεων στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και γνωρίστηκε με τον φιλόσοφο Χιούζ ο οποίος έγινε καλός του φίλος του. Το 1751, με μεσολάβηση του Χιούζ, ο Σμιθ διορίστηκε στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Το 1759 δημοσίευσε τη «Θεωρία των Ηθικών Συναισθημάτων» έργο που έτυχε ευρείας αποδοχής και τον έκανε γνωστό στην ακαδημαϊκή κοινότητα όλης της Ευρώπης. Μετά από αυτό το βιβλίο ωστόσο ξεκίνησε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την οικονομία και λιγότερο για την ηθική. Το 1763 παραιτήθηκε από το πανεπιστήμιο για να γίνει προσωπικός δάσκαλος ενός δούκα που του πρόσφερε διπλάσιο μισθό. Με αυτόν ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και ήρθε σε επαφή με μεγάλους στοχαστές της εποχής. (Βολταίρο, Φραγκλίνο, και άλλους.

Το 1766 σταμάτησε τη διδασκαλία του δούκα και επέστρεψε στο Λονδίνο όπου για 10 χρόνια αφιερώθηκε κυρίως στο πεντάτομο έργο “Έρευνα για τη Φύση και τα Αίτια του Πλούτου των Εθνών” Το έργο δημοσιεύτηκε το 1776 και έγινε κατευθείαν μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Τα επόμενα χρόνια θα αναδειχτεί σε βίβλο του καπιταλισμού και σήμερα θεωρείται ως το πρώτο έργο πολιτικής οικονομίας. Ο Σμιθ στο “ο Πλούτος των Εθνών” αντέκρουσε την μέχρι τότε ιδέα ότι ο πλούτος μιας χώρας μετριέται από τα αποθέματα χρυσού και ασημιού, απέδειξε πως ο πραγματικός πλούτος είναι η εργασία των ανθρώπων, το σύνολο των παραγωγικών και εμπορικών της δυνατοτήτων, (Ακαθόριστο Εθνικό Προϊόν). Μεταξύ πολλών άλλων επισήμανε τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου, τάσσόμενος κατά της πολιτικής των κρατικών παρεμβάσεων και περιέγραψε το πώς η εξειδίκευση της εργασίας αυξάνει την παραγωγικότητα. ,

Το 1778 ο Σμιθ επέστρεψε στην Σκοτία και διορίστηκε επίτροπος στα τελωνεία και το 1787 έλαβε την τιμητική θέση του πρύτανη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Πέθανε στο Εδιβούργο, στις 17 Ιουλίου του 1790, ύστερα από επώδυνη ασθένεια.