ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γκράχαμ Μπελ 1847 έως 1922 (75)

Γουάτσον, έλα εδώ, σε χρειάζομαι.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ωραία. Ακούστε λοιπόν αυτό το χαριτωμένο... Ο πατέρας μου είχε τάξει στα αδέλφια μου και σε μένα ένα πολύ μεγάλο δώρο ως βραβείο, σε περίπτωση που καταφέρναμε να εφεύρουμε ένα μηχάνημα που να μπορεί να μιλάει. Τότε εγώ έφτιαξα μια κατασκευή από καουτσούκ που ήταν σε θέση να λέει "μαμά" και να κλαίει σαν μωρό... Σε άλλη φάση της ζωής μου ήθελα να γίνω τραγουδιστής και συνθέτης. Γι' αυτό κιόλας στράφηκα στη μελέτη της φωνής και της μεταφοράς του ήχου. Εξαιτίας ενός προβλήματος στην υγεία μου όμως αναγκάστηκα να παραιτηθώ από αυτά τα σχέδια. Η υγεία μου ήταν και η αιτία για την οποία ο πατέρας μου με έφερε στον Καναδά, όπου αγοράσαμε μια φάρμα. Αυτή η μετανάστευση σήμερα μου φαίνεται δώρο εκ Θεού: μου χάρισε την εφεύρεσή μου. Αν δεν είχα εγκατασταθεί σε ξένη χώρα και έμενα στην Αγγλία, είμαι βέβαιος ότι σήμερα δεν θα υπήρχε τηλέφωνο!..

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ήταν Σκωτσέζος επιστήμονας, θεωρείται o εφευρέτης του τηλεφώνου, συνολικά είχε κατοχυρώσει 18 ευρεσιτεχνίες σε διάφορους τομείς. Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στις 3 Μαρτίου 1847. Ο παππούς του είχε ασχοληθεί με τη μελέτη της φωνής και της ομιλίας, ο πατέρας του είχε συνεχίσει τη έργο πάνω στη μελέτη των φωνητικών ήχων και είχε εκδώσει περισσότερα από 200 βιβλία για τη βελτίωση της παιδείας των κωφαλάλων επινοώντας και την οπτική ομιλία. Προόριζε τα παιδιά του για να συνεχίσουν αυτό το έργο, Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ σπούδασε μηχανική και ακουστική στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο κολέγιο του Λονδίνου. Το 1868 εργαζόταν μαζί με τον πατέρα του στο πανεπιστήμιο όμως ο θάνατος των αδερφών του από φυματίωση και ο φόβος και για την δική του υγεία, έσπρωξε την οικογένεια να μεταναστεύσουν στην πόλη Μπράντφορ, στο Οντάριο του Καναδά. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης πάνω στη διδασκαλία της ομιλίας των κωφαλάλων και το 1872 άνοιξε δική του σχολή εκπαιδεύσεως καθηγητών για κωφάλαλους. Ταυτόχρονα έκανε πειράματα και προσπαθούσε να φτιάξει έναν μηχανισμό για να στέλνει μηνύματα μέσω καλωδίου. Σε αυτή την προσπάθεια συνεργάστηκε με τον Τόμας Γουάτσον, έναν κατασκευαστή μοντέλων μηχανής. Κατάφεραν να φτιάξουν μια μηχανή που μετέδιδε τον ήχο μέσω καλωδίου, η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία έγινε μεταξύ του Γουάτσον στο υπόγειο και του Μπελ στον πάνω όροφο. Ακούστηκε ο Μπελ μέσα από την συσκευή να λέει: «Γουάτσον έλα εδώ, σε χρειάζομαι». Ο Γκράχαμ βρήκε χρηματοδότηση από του γονείς των μαθητών του που ήταν εντυπωσιασμένοι με την καλή δουλειά που έκανε με τα κωφάλαλα παιδιά και έτσι ξεκίνησε να αναπτύσσει και να τελειοποιεί την εφεύρεσή του.

Στις 7 Μαρτίου του 1876 κατοχύρωσε στο Γραφείο Ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α τη συσκευή που μεταδίδει τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς. Και άλλοι εφευρέτες είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν συσκευή επικοινωνίας και φαίνεται πως ένας από αυτούς ο Ιταλοαμερικανός Antonio Meutsi, τα είχε καταφέρει από τις αρχές του 1870. Ο Meutsi είχε κατοχυρώσει προσωρινά την εφεύρεση του το 1871, όμως το 1874 έπρεπε να πληρώσει δέκα δολάρια για ανανέωση της κατοχύρωσης τα οποία δεν είχε οπότε δύο χρόνια μετά, η επικοινωνία μέσω καλωδίου κατοχυρώθηκε στον Μπελ. Ο Μπελ το 1877 παντρεύτηκε την κωφάλαλη, πρώην μαθήτριά του, Μέιμπελ με την οποία έκαναν δύο κορίτσια. Δεν σταμάτησε ποτέ τις έρευνες και τα πειράματα σε πολλούς τομείς της επιστημονικής γνώσης. Το 1880 ανακάλυψε τον γραμμόφωνο, το 1883 ίδρυσε το περιοδικό Επιστήμη (Science), το 1898 έγινε πρόεδρος της Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρείας και προώθησε ένα πρόγραμμα για την καταγραφή του τρόπου ζωής μακρινών και άγνωστων πολιτισμών της γης. Στη συνέχεια ίδρυσε εταιρεία αεροπορικών πειραμάτων και κατασκευάζοντας ένα σύστημα με 2 τεράστιους χαρταετούς, κατάφερε να σηκώσει από τη γη έναν άνθρωπο. Αργότερα ασχολήθηκε με την ακτινοβολία του ήλιου, ενώ το 1919 κατασκεύασε ένα θαλάσσιο σκάφος με πτερύγια (υδροπτέρυγο). Με τα κέρδη από τις εφευρέσεις του χρηματοδότησε το γραφείο ερευνών για την ομιλία και διδασκαλία των κωφάλαλων. Ποτέ δεν σταμάτησε να ερευνά, να προβληματίζεται και να πειραματίζεται. Μετά τον θάνατο του βρέθηκαν εκατοντάδες σημειώσεις με πληροφορίες και παρατηρήσεις που αποδείχτηκαν πολύ χρήσιμες στην επιστημονική κοινότητα. Πέθανε στις 2 Αυγούστου του 1922, στη Νέα Σκωτία του Καναδά.