ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάμουελ Τζόνσον 1709 έως 1784 (75)

Η συνήθεια να βλέπουμε την καλύτερη πλευρά κάθε γεγονότος έχει περισσότερη αξία από το να έχουμε χίλιες λίρες εισόδημα κάθε χρόνο.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑΠοιήματαΟ Σάμουελ Τζόνσον (1708-1784) ήταν Άγγλος ποιητής, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, διαπρεπής κριτικός, μια σημαντική μορφή των Αγγλικών γραμμάτων του 18ου αιώνα. Είναι ο συγγραφέας του Λεξικού της Αγγλικής γλώσσας, σημείο αναφοράς της γλώσσας για περισσότερο από 100 χρόνια, μέχρι την δημιουργία του Oxford English Dictionary. Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1709, ο πατέρας του ήταν βιβλιοπώλης, ο ίδιος ήταν τόσο ασθενικό μωρό που δεν περίμεναν πως θα επιζήσει. Δύο ετών είχε χάσει την ακοή από το ένα αυτί, την όραση από το ένα μάτι, είχε ένα είδος φυματίωσης στους λεμφαδένες και πολλά τικ. Σύγχρονοι γιατροί μελετώντας την βιογραφία του θεωρούν πως είχε και το σύνδρομο Tourett, άγνωστο εκείνη την εποχή. Το 1716 ξεκίνησε σχολείο με έναν ιδιαίτερα βάναυσο διευθυντή που χτυπούσε τους μαθητές λέγοντας πως τους σώζει έτσι από την αγχόνη. Ο ίδιος ο Σάμουελ παραδέχτηκε αργότερα πως εξαιτίας αυτού του διευθυντή έμαθε καλά Λατινικά και Ελληνικά και ξεκίνησε να γράφει ποίηση. Το 1726 σταμάτησε το σχολείο και πήγε να δουλέψει στο βιβλιοπωλείο του πατέρα του όπου δεν υπήρχε πολλή δουλειά, υπήρχαν όμως πολλά βιβλία και πέρασε 2 χρόνια διαβάζοντας κλασσικά έργα. Το 1728 με μια μικρή απρόσμενη κληρονομιά από την πλευρά της μητέρα του γράφτηκε στο κολέγιο Pembroke της Οξφόρδης, αλλά δεν είχε αρκετά χρήματα για τροφή ρούχα και βιβλία και ύστερα από ένα χρόνο εγκατέλειψε τις σπουδές του χωρίς πτυχίο. Το πήρε απόφαση ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει όταν κάποιος γνοιαστικός φοιτητής άφησε έξω από την πόρτα του ένα ζευγάρι παπούτσια. Αυτό τον εξόργισε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, δεν ήθελε για κανένα λόγο να τον λυπούνται. Παρά τα προβλήματα υγείας και τις αντιξοότητες ήθελε να τα καταφέρει μόνος του. Το να αφήσει την σχολή ενώ ήθελε τόσο πολύ να σπουδάσει, υπήρξε μεγάλη απογοήτευση και τον έριξε για καιρό σε βαθιά κατάθλιψη. Γύρισε στο Birmingham και προσπάθησε να βρει κάποια σταθερή θέση καθηγητή, χωρίς επιτυχία καθώς δεν είχε πτυχίο. Αυτή την περίοδο ξεκίνησε να γράφει ποιήματα. Πέρασε δύσκολα χρόνια χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα ώσπου το 1732 βρήκε μια θέση κλητήρα σε έναν σχολείο και τον επόμενο χρόνο μετέφρασε ένα ταξιδιωτικό βιβλίο εισπράττοντας τα πρώτα του χρήματα από το γράψιμο. Το 1735 σε ηλικία 25 ετών παντρεύτηκε την χήρα Εlizabeth Porter η οποία ήταν 46 και έφερε κάποια χρήματα στον γάμο με τα οποία ο Σάμουελ άνοιξε ένα ιδιωτικό σχολείο. Το σχολείο δεν πήγε καλά, το έκλεισε ύστερα από δύο χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων εξανεμίστηκε όλη η προίκα.

Το 1738 μετακόμισαν στο Λονδίνο σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών αλλά έζησαν για χρόνια σε απόλυτη φτώχια. Ξεκίνησε να γράφει άρθρα για το περιοδικό “Gentleman’s magazine” και δημοσίευσε το ποίημα “London” που έκανε αίσθηση ενώ το 1744, όταν πέθανε ο φίλος του εκκεντρικός ποιητής Savage σε φυλακή του Μπρίστολ, ο Σάμουελ έγραψε την βιογραφία του η οποία δημοσιεύτηκε και του απέφερε κάποια έσοδα. Το 1745 κλείνει μια συμφωνία που θα αλλάξει την ζωή του. Ανέλαβε να δημιουργήσει το πρώτο Αγγλικό λεξικό. Με αυτήτην δουλειά καλυτερεύει η οικονομική του κατάσταση, μετακομίζει σε όμορφο σπίτι, έχει 6 βοηθούς και δουλεύει το λεξικό ενώ παράλληλα γράφει ποίηση, δοκίμια και κριτικές. Η γυναίκα του δεν χάρηκε για πολύ την επιτυχία καθώς πεθαίνει το 1752 ενώ το 1755 ο Σάμουελ τελειώνει το λεξικό και είναι πια γνωστός στους φιλολογικούς κύκλους. Το 1762 του χορηγήθηκε βασιλική σύνταξη, για την οποία ντρεπόταν κι είχε ενδοιασμούς αλλά τελικά την δέχτηκε, το 1763 ταξίδεψε στην Σκωτία και έγραψε έναν ταξιδιωτικό οδηγό, το 1765 δημοσίευσε ένα τόμο με έργα του Σαίξπηρ και με έναν υπέροχο δικό του πρόλογο, για το οποίο τιμήθηκε από το κολέγιο Trinity του Δουβλίνου. Τα τελευταία του χρόνια δημιούργησε μια συλλογή από βιογραφίες των πιο επιφανών ποιητών του 17ου και 18ου αιώνα, ενώ δεν σταμάτησε να γράφει ποιήματα, κριτικές και δοκίμια. Σε όλη του την ζωή είχε πολλά προβλήματα υγείας, το 1783 είχε κι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε ανίκανο να μιλήσει, τελικά πέθανε τον επόμενο χρόνο σε ηλικία 75 ετών.