ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Καστοριάδης 1922 έως 1977 (55)

-Εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;
-Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Η άνοδος

της ασημαντότηταςΟ Θρυμματισμένος

ΚόσμοςΑρχαία Ελληνική

Δημοκρατία


Η πολιτική ζωή

Σε μια πρώτη προσέγγιση,ο σημερινός δυτικός άνθρωπος -συμπεριλαμβανομένου και του νεοέλληνα- είναι ένα άτομο περιορισμένο στην καθαρά ιδιωτική του σφαίρα, ενδιαφέρεται μόνον για το βιοτικό του επίπεδο. Προσπαθεί με τα διάφορα καταναλωτικά «αγαθά» να συγκαλύψει την έλλειψη κάθε νοήματος αναφορικά με τη ζωή και τη θνητότητα του. Χειραγωγείται από τους δήθεν πολιτικούς ή είναι τόσο αποκαρδιωμένος από την πολιτική κατάσταση, ώστε απέχει. Αποχαυνώνεται από τα μέσα μαζικής επικοίνωνίας. Χαζεύει τα σήριαλ και χάφτει, κατά το μάλλον ή ήττον, αυτά που του σερβίρουν ως «νέα» οι τηλεοπτικοί συνάδελφοι σας. Η σημερινή κοινωνία είναι μια κοινωνία τηλεκατανάλωσης με διπλή έννοια.” (Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας)

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1922 σε εύπορη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης, ένα μήνα πριν την μικρασιατική καταστροφή μετακόμισαν στην Αθήνα. Ο πατέρας του ήταν αντιβασιλικός, άθεος και άνθρωπος της μόρφωσης και των γραμμάτων, η μητέρα του λάτρευε την μουσική και τις τέχνες. Σε αυτό το περιβάλλον ο Κορνήλιος ξεκίνησε να διαβάζει φιλοσοφία από 13 χρονών. Από το 1937 μέχρι το 1942 σπούδασε νομικά στην Αθήνα, έχοντας ενταχθεί αρχικά στην νεολαία του ΚΚΕ και αργότερα σε μια ομάδα που εναντιώθηκε στον σοβιετικό προσανατολισμό του ΚΚΕ. Το 1945 έφυγε για την Γαλλία με άλλους διακόσιους νέους Έλληνες στους οποίους δόθηκε υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών από την γαλλική κυβέρνηση, η συγκυρία αυτή τον έσπρωξε να ζήσει όλη του την ζωή στην Γαλλία. Εκεί συνέχισε τις σπουδές του στα οικονομικά και εντάχθηκε για μερικά χρόνια στον τροτσκισμό.

Το 1948 ίδρυσε μαζί με τον Κλοντ Λεφόρ την ομάδα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" καθώς και το ομώνυμο περιοδικό στο οποίο για περίπου είκοσι χρόνια έγραφε κείμενα «για μια καινούργια κατανόηση της ιστορίας και της κοινωνίας». Εργάστηκε ως οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ και το 1970 πήρε την γαλλική υπηκοότητα, έκτοτε μπορούσε να εκδίδει τα έργα του επώνυμα ενώ μέχρι τότε χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα και ζούσε υπό τον φόβο της απέλασης. Από το 1974 εξάσκησε επαγγελματικά την ψυχανάλυση ενώ το 1979 εκλέχθηκε διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτάτων Σπουδών για τις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του επισκέφθηκε αρκετές φορές της Ελλάδα, δίνοντας σειρά διαλέξεων σε διάφορες πόλεις. Τα πιο γνωστά του έργα είναι: «Το Επαναστατικό Πρόβλημα Σήμερα», «Η Πείρα του Εργατικού Κινήματος», «Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας», «Από την Οικολογία στην Αυτονομία», «Τα Σταυροδρόμια του Λαβύρινθου», «Η Άνοδος της Ασημαντότητας», «Ο Θρυμματισμένος Κόσμος», «Χώροι του Ανθρώπου». Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 1977 στο Παρίσι.