ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μακιαβέλι 1469 έως 1527 (58)

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Ο ΗΓΕΜΩΝ

Όσοι Ηγέτες κι αν αλλάξουν, οι υφιστάμενοι θα παραμείνουν υφιστάμενοι που, όσες φορές κι αν απογοητευθούν από την αλλαγή του Ηγέτη τους, πάντα θα επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους αλλάζοντας Ηγέτη.
Το νέο Ηγέτη, εκείνοι που τον ανέδειξαν, σίγουρα θα τον πουν αχάριστο, επειδή, ακόμα κι αν έχει κάθε πρόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να τους αλλάξει τη ζωή, στο βαθμό και με τον τρόπο που φαντάστηκαν.
Ως νέος Ηγέτης, ακόμα κι αν έχεις το λαό με το μέρος σου, θα μπορέσεις να κυβερνήσεις άνετα μόνο κάτω από δύο προϋποθέσεις:
1. Αν, με το που θα αναλάβεις την εξουσία, αφανίσεις τον προκάτοχο σου και όλους όσους τον περιέβαλαν αμέσως.
2. Αν κρατήσεις ανέπαφα όλα τα μέσα με τα οποία ο προκάτοχός σου επέβαλε την εξουσία του.

Ο Νικολό Μακιαβέλι ήταν Ιταλός διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας, το βιβλίο του «Ηγέμων» άσκησε και ακόμη ασκεί, μεγάλη επίδραση στον κόσμο της πολιτικής και της διοίκησης. Ο Νικολό γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 3 Μαΐου του 1469, όταν η Ιταλία ήταν διαιρεμένη σε πόλεις-κράτη ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους. Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός δικηγόρος, απόγονος οικογένειας ευγενών, ο οποίος με πολλές στερήσεις κατάφερε να προσφέρει στον γιο του μια καλή εκπαίδευση. Το 1494 μετά την έξωση των Μεδίκων από την διακυβέρνηση της Φλωρεντίας ο Μακιαβέλι διορίστηκε δεύτερος καγκελάριος της Φλωρεντινής δημοκρατίας και το 1498, μετά την εκτέλεση του ηγέτη της Φλωρεντίας επειδή είχε ασκήσει κριτική στον Πάπα, ο Μακιαβέλι ο οποίος είχε ανέβει εντωμεταξύ στην ιεραρχία, διορίστηκε γραμματέας των Δέκα, δηλαδή διαπραγματευτής της πόλης, επιφορτισμένος με την διαχείριση διπλωματικών και στρατιωτικών υποθέσεων. Από αυτή την θέση έλαβε μέρος σε περισσότερες από 25 διπλωματικές αποστολές και συνομίλησε με τον βασιλιά της Γαλλίας στο Παρίσι, τον πάπα στην Ρώμη, τον αυτοκράτορα της Γερμανίας, και πολλούς άλλους ηγέτες της Ευρώπης. Αυτός που τον επηρέασε καταλυτικά ήταν ο Καίσαρας Βοργίας, ένας πανούργος και ανελέητος αξιωματούχος της παπικής αυλής.

Το 1507 ο Μακιαβέλι κατόρθωσε να φτιάξει από πολίτες της Φλωρεντίας ένα στρατιωτικό σώμα και να αμυνθεί στις επιθέσεις των μισθοφόρων. Με αυτό το σώμα κυρίευσε το 1509 την Πίζα και έτσι εδραίωσε την κυριαρχία της Φλωρεντίας στην Τοσκάνη. Απώτερος σκοπός του ήταν να ενώσει όλη την Ιταλία υπό την ηγεμονία της Φλωρεντίας όμως το 1512 η Φλωρεντία ηττήθηκε από ισπανικές δυνάμεις στρατολογημένες από τους Μεδίκους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο επανήλθαν στην εξουσία. Ο Μακιαβέλι συνελήφθη, βασανίστηκε και για ένα μικρό διάστημα φυλακίστηκε. Από το 1513 εξορίστηκε μαζί με την γυναίκα του και τα πέντε του παιδιά στην στο κτήμα του στο Σαν Κασιάνο. Στην απομόνωση του κτήματος του επιδόθηκε στην συγγραφή και το 1517 τελείωσε τον «Ηγέμων», ένα έργο που του εξασφάλισε αιώνια δόξα και δεν έχει πάψει μέχρι σήμερα να διχάζει του αναγνώστες του. Άλλοι το θεωρούν θεμέλιο λίθο της πολιτικής επιστήμης, άλλοι σαν ένα έργο που προάγει τον αυταρχισμό, την διαφθορά, τον καιροσκοπισμό και την υποκρισία. Ο Μακιαβέλι έγραψε και άλλα έργα όπως «Η ιστορία της Φλωρεντίας», «Η τέχνη του πολέμου», καθώς και κωμωδίες όπως το «Μανδραγόρας». Πέθανε στις 21 Ιουνίου 1527 από κάποια πάθηση του στομάχου.

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ