, Ιστορία του Ανθρώπου, Έργα και Ημέρες, Αποφθέγματα και Αποσπάσματα, Η βιογραφία και τα έργα των σημαντικότερων Δημιουργών. "/>
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μπρέγκελ 1525 έως 1569 (44)


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΠΡΕΓΚΕΛΟ Πήτερ Μπρέγκελ ήταν Φλαμανδός ζωγράφος, σχεδιαστής και χαράκτης, από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του 16ου αιώνα. Είναι γνωστός και ως ο «χωρικός Μπρέγκελ» επειδή ζωγράφιζε την καθημερινή ζωή των χωρικών. Δεν ξέρουμε πού και πότε γεννήθηκε, πιθανολογείται ότι γεννήθηκε στην πόλη Μπρέντα της σημερινής Ολλανδίας, γύρω στο 1525. Στην Αμβέρσα σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Πήτερ Καίκε, η πρώτη φορά που συναντάμε το όνομα του ως ζωγράφου, είναι το 1551, στον κατάλογο της συντεχνίας των ζωγράφων της πόλης. Το 1552 -1553 ταξίδεψε στην Ιταλία και το 1555 έμενε και δούλευε στην Ρώμη. Επέστρεψε στην Αμβέρσα και το 1563 παντρεύτηκε την κόρη του δασκάλου του Κάικε, με την οποία μετακόμισαν στις Βρυξέλες. Η γυναίκα του ήταν κι εκείνη ζωγράφος, ειδικευμένε σε υδατογραφίες πάνω σε λινό και τον επηρέασε καταλυτικά. Μετά τον γάμο του έφτιαξε τα σπουδαιότερα έργα του.

Οι κάτω χώρες στην εποχή του ήταν υπό Ισπανική κυριαρχία και γινόταν αγώνες για την ανεξαρτητοποίησή τους, ενώ οι άνθρωποι υπέφεραν και από την σύγκρουση μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας (1556-1559). Στα έργα του Μπρέγκελ υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, ήταν ο πρώτος που κατέβασε την τέχνη από τον ουρανό, αρνήθηκε κάθε εξάρτηση από την θρησκεία και απέρριψε τα θρησκευτικά θέματα μόνο ζωγράφισε την ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων της εποχής του. Ο Μπρέγκελ απέκτησε 2 γιούς οι οποίοι έγιναν επίσης ζωγράφοι, (συχνά αναφέρεται ως Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος για να ξεχωρίζει από τον γιο του). Πέθανε στις 9/11/1569 και φαίνεται πως λίγο πριν πεθάνει ζήτησε από τη γυναίκα του να καταστρέψει όλα τα σχέδια του που στηλίτευαν και σατίριζαν την ισπανική διοίκηση για να μην έχει προβλήματα η οικογένεια του.