ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ντυράντ 1885 έως 1981 (96)

Το πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι σκέφτονται περισσότερο με τις ελπίδες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους παρά με το μυαλό τους.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑΟ Γουίλιαμ (Γουίλ) Ντυράντ, ( William Durant, 5 Νοεμβρίου 1885–7 Νοεμβρίου 1981) ήταν Αμερικάνος φιλόσοφος, ιστορικός και συγγραφέας, περισσότερο γνωστός για την συγγραφή, μαζί με την γυναίκα του Άριελ, της Ιστορίας του πολιτισμού. Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών από Γαλλοκαναδούς γονείς, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Κεμπέκ. Το 1905 ο Γουίλ έγινε σοσιαλιστής, το 1907 αποφοίτησε από το κολέγιο του Νιου Τζέρσευ και εργάστηκε ως δημοσιογράφος για την Evening Journal και συγχρόνως βιβλιοθηκάριος στο κολέγιο. Το 1911 έγινε ο δάσκαλος και διευθύνων μαθητής ενός πειραματικού σχολείου ελεύθερης εκπαίδευσης. Σε αυτό το σχολείο ερωτεύτηκε την κατά 13 χρόνια μικρότερη του μαθήτρια Ίντα Κάουφμαν, η οποία έμεινε γνωστή με το παρατσούκλι Άριελ. Παντρεύτηκαν μετά από λίγα χρόνια, έκαναν μία κόρη και υιοθέτησαν έναν γιο. Το 1913, παραιτήθηκε από τη θέση του ως δάσκαλος και για να συντηρήσουν τον εαυτό τους, άρχισε να δίνει διαλέξεις σε μια Πρεσβυτεριανή εκκλησία, το υλικό από αυτές τις διαλέξεις, έγινε η αφετηρία για την συγγραφή της ιστορίας του πολιτισμού.

Το 1917, στη Νέα Υόρκη, ενώ εργαζόταν πάνω στο διδακτορικό του στη φιλοσοφία, έγραψε το πρώτο του βιβλίο: Η Φιλοσοφία και το Κοινωνικό Πρόβλημα. Μέσα από αυτό το βιβλίο πέρασε την ιδέα ότι η φιλοσοφία έχει μείνει στάσιμη επειδή αποφεύγονται τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Έλαβε το διδακτορικό του την ίδια χρονιά από το Κολούμπια ξεκίνησε να διδάσκει και συγχρόνως να συγγράφει την « Ιστορία της Φιλοσοφίας», η οποία ξεκίνησε ως μια σειρά μικρών φυλλαδίων για τον απλό κόσμο, υπήρξαν ωστόσο τόσο δημοφιλή που επανεκδόθηκαν το 1926 σε βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο το οποίο έγινε μπεστ σέλερ, δίνοντας στους Ντουράντς την οικονομική ανεξαρτησία για να ζήσουν ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και γράφοντας το εντεκάτομο όπως εξελίχθηκε έργο: Η ιστορία του πολιτισμού. Οι πρώτοι δέκα τόμοι δημοσιεύθηκαν στο διάστημα μεταξύ των ετών 1935–1965 και ο ενδέκατος (Η εποχή του Ναπολέοντα) το 1975. Στόχος τους με την «Ιστορία του πολιτισμού» ήταν να φτιάξουν μια «βιογραφία» του δυτικού κόσμου, όχι μόνο με τους πολέμους και την πολιτική αλλά με το μεγαλείο και την αχρειότητα των καιρών, την κουλτούρα, τις τέχνες, την θρησκεία, την φιλοσοφία, την καθημερινότητα. Μεγάλο μέρος της ιστορίας περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης των απλών ανθρώπων κατά τους 25 αιώνες που καλύπτει το βιβλίο.

Ο Γουίλ έγραψε και άλλα βιβλία πάνω στην ιστορία και την φιλοσοφία, έκανε ομιλίες, αγωνίστηκε για την ισότητα των μισθών, για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, για δικαιότερους όρους εργασίας. Το 1968 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, το 1977 με το μετάλλιο της Ελευθερίας. Το 1981 εισήχθη σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες. Η Άριελ από την στεναχώρια της σταμάτησε να τρώει και πέθανε στις 25 Οκτωβρίου ενώ εκείνος ήταν ακόμη στο νοσοκομείο. Προσπάθησαν να το κρατήσουν κρυφό, όμως ο Γουίλ το έμαθε από την τηλεόραση, πέθανε στις 7 Νοεμβρίου του 1981, σε ηλικία 96 ετών. Θάφτηκε δίπλα στην σύζυγό του στο νεκροταφείο του χωριού Γουέστγουντ στο Λος Άντζελες. Άφησε πίσω του σημειώσεις για τον δωδέκατο τόμο του έργου του (Η εποχή του Δαρβίνου) και ένα σχεδιάγραμμα για τον δέκατο τρίτο τόμο (Η εποχή του Αϊνστάιν) που προχωρούν την Ιστορία του Πολιτισμού μέχρι το 1945.